Palvelun ostajat kertovat usein kuinka he tuntevat epävarmuutta palvelusopimusta tehdessä.
Onko hinta oikea? Saavatko he sen palvelun mitä ovat mielestään ostamassa? Onko palvelun laatu riittävä?
Miksi näin tapahtuu? Usein kilpaillaan vain tuntihinnalla eikä todellisilla palvelun tuottamisen aiheuttamilla kokonaiskustannuksilla. Se johtaa helposti siihen että myydään enemmän palvelua kuin todellisuudessa on mahdollista toteuttaa.
Parhaat säästöt ja parhaimmat taloudelliset tulokset on tehty aina oikealla ostamisella. Palvelun ostamisen voisi kuvitella niin kuin ostaisi kenkiä. Ensin katsotaan millainen palvelu (”kengän malli”) sitten katsotaan mitä tehtäviä palvelu sisältää (”sopiiko jalkaan”). Kenkien ostaminen onkin helppoa koska sen voi visuaalisesti nähdä ja jalkaan sovittaa. Myös palvelun ostaminen on helppoa kun tiedämme sen sisällön ja näin jätämme vähemmän mahdollisuuksia väärille mielikuville palvelun laadusta ja hinnasta. Siksi palvelun ostamisessa on hyvä tietää, paljonko aikaa palvelun tuottamiseen on varattu ja mitä tehtäviä palvelu sisältää. Onko palvelu yleensä mahdollista suorittaa sovitussa ajassa ja tarjotulla hinnalla? Onko aikaa varattu liikaa tehtäviin nähden, mikä tarkoittaa silloin myös korkeampaa hintaa?
Ihmisen suorittamaan palveluun tarvitaan aina työaikaa. Siksi oikealla työajalla on merkitystä. Kun työaika on mitoitettu oikein palvelutehtävien mukaan, silloin työntekijällä on mahdollisuus suorittaa palvelu optimaalisesti ja laadukkaasti sekä palvelun ostaja saa oikean laatuisen ja hintaisen palvelun.
Hannu Ahlqvist